Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Med pomáhá nestárnout

Bonbóny proti nachlazení a kašli

publikováno 21.10.2015

Lipové bonbóny proti kašli

120 g medu, 100 g kostkového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citrónu.

 

Med, kostkový cukr, lipový čaj a citrónovou šťávu vaříme. Vaříme tak dlouho, až při zkoušce

drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři ztvrdne.

Když jsme takto cukr uvařili, vylijeme směs na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo

namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.

Tyto lipové bonbóny jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.

 

Mátové bonbóny proti nachlazení a kašli.

240 g medu, 200 g kostkového cukru, 4 lžíce velmi silného vývaru z máry peprné, šťáva z celého citrónu.

Med, kostkový cukr a citrónovou šťávu svaříme. Vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem

získáme tzv. velkou perlu. Potom přidáme 4 lžíce velmi silného mátového čaje. Ještě chvíli

vaříme a znovu drátěným očkem vyzkoušíme. Velká perla znamená, že kapka cukru s medem na talíři ztvrdne.

Takto uvařenou směs vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku a mokrým nebo mastným nožem

krájíme na kostičky. Po ztuhnutí ukládáme bonbóny do sklenice se zabroušeným víčkem, aby nezvlhly.

Používáme při nachlazení a proti kašli.

 

Babiččiny medové bonbóny proti kašli

400 g medu, 100 g želatiny, 1/10 l horké vody, 20-30 g ibiškového kořínku.

Med na plotně rozpustíme v nádobě, ve druhé nádobě v horké vodě želatinu a ve třetí svaříme ibiškový

kořínek, až je odvar úplně hustý. Potom obě tekutiny, želatinu i ibiškovou, přecedíme teplé do

rozpuštěného medu a dobře promícháme. Několik plochých talířů namastíme stolním olejem,

nalijeme na ně medovou hmotu a necháme přes noc stát. Druhý den dokud není hmota docela tuhá,

ostrým nožem nařežeme malé obdélníčky a po úplném ztvrdnutí dáme do plechové krabice.

 

Mléčné karamely proti chrapotu a kašli

1/8 1 mléka nebo smetany, 120 g medu, 100 g kostkového cukru.

Mléko nebo smetanu, med a kostkový cukr vaříme za stálého míchání, aby se směs nepřipálila, tak dlouho,

až se od vařečky táhne nitka. Pak vlijeme směs na rovnou mramorovou nebo porcelánovou desku,

kterou jsme pomazali stolním olejem nebo máslem, a ne- cháme v chladu ztuhnout.

Pak nožem namočeným ve vodě nakrájíme na kostičky. Tyto karamely jsou dobré při chrapotu a kašli.

Kalendář akcí

« 12 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz