Bonbóny proti nachlazení a kašli
publikováno 21.10.2015
Lipové bonbóny proti kašli
120 g medu, 100 g kostkového cukru, 2 lžíce velmi silného lipového čaje, šťáva z poloviny citrónu.
Med, kostkový cukr, lipový čaj a citrónovou šťávu vaříme. Vaříme tak dlouho, až při zkoušce
drátěným očkem získáme tzv. velkou perlu. To znamená, že kapka cukru s medem na talíři ztvrdne.
Když jsme takto cukr uvařili, vylijeme směs na navlhčenou nebo namaštěnou desku, mokrým nebo
namaštěným nožem krájíme na kostičky a po ztuhnutí ji ukládáme do sklenic pod víčko, aby nezvlhly.
Tyto lipové bonbóny jsou velmi dobré proti kašli a při nachlazení.
Mátové bonbóny proti nachlazení a kašli.
240 g medu, 200 g kostkového cukru, 4 lžíce velmi silného vývaru z máry peprné, šťáva z celého citrónu.
Med, kostkový cukr a citrónovou šťávu svaříme. Vaříme tak dlouho, až při zkoušce drátěným očkem
získáme tzv. velkou perlu. Potom přidáme 4 lžíce velmi silného mátového čaje. Ještě chvíli
vaříme a znovu drátěným očkem vyzkoušíme. Velká perla znamená, že kapka cukru s medem na talíři ztvrdne.
Takto uvařenou směs vylijeme na navlhčenou nebo namaštěnou desku a mokrým nebo mastným nožem
krájíme na kostičky. Po ztuhnutí ukládáme bonbóny do sklenice se zabroušeným víčkem, aby nezvlhly.
Používáme při nachlazení a proti kašli.
Babiččiny medové bonbóny proti kašli
400 g medu, 100 g želatiny, 1/10 l horké vody, 20-30 g ibiškového kořínku.
Med na plotně rozpustíme v nádobě, ve druhé nádobě v horké vodě želatinu a ve třetí svaříme ibiškový
kořínek, až je odvar úplně hustý. Potom obě tekutiny, želatinu i ibiškovou, přecedíme teplé do
rozpuštěného medu a dobře promícháme. Několik plochých talířů namastíme stolním olejem,
nalijeme na ně medovou hmotu a necháme přes noc stát. Druhý den dokud není hmota docela tuhá,
ostrým nožem nařežeme malé obdélníčky a po úplném ztvrdnutí dáme do plechové krabice.
Mléčné karamely proti chrapotu a kašli
1/8 1 mléka nebo smetany, 120 g medu, 100 g kostkového cukru.
Mléko nebo smetanu, med a kostkový cukr vaříme za stálého míchání, aby se směs nepřipálila, tak dlouho,
až se od vařečky táhne nitka. Pak vlijeme směs na rovnou mramorovou nebo porcelánovou desku,
kterou jsme pomazali stolním olejem nebo máslem, a ne- cháme v chladu ztuhnout.
Pak nožem namočeným ve vodě nakrájíme na kostičky. Tyto karamely jsou dobré při chrapotu a kašli.
Kategorie: ostatní
Návštěv: 8350
Dnes: 0
Online: 5